Liefhebber

Regie | 06.03 t/m 06.04.14

Het drama is overal, behalve op het toneel.

Een criticus – die ook maar gewoon een vader is – komt thuis en barst los. Hij wil ermee ophouden. De hoofdredacteur bellen, naar China of Beerta vluchten, dood. Het maakt niet meer uit; als hij maar geen onwaarachtigheid meer hoeft te zien op het toneel. De werkelijkheid, dat is wat hij wil! Die is heftiger dan de kunst. Daar gebeurt het.

Je kunt op een heleboel manieren naar Liefhebber kijken. Het stuk is heel compact, maar peutert aan alle filosofische en maatschappelijke problemen die we kennen. Wat is echt? Wat is dood? Wat voel ik? Zie ik jou? Is dat dan echt? Dan liever dood? Of toch maar gewoon naar Beerta?

In deze kleine ronde krachtcentrale heeft Rijnders tegelijk een sprankelende komedie, een bodemloze tragedie en een filosofisch pamflet ondergebracht. Liefhebber is grofgebekt en provocatief, maar getuigt van een diepe liefde voor het theater en – durven we het te zeggen – de mens.

Rijnders schreef het stuk in 1992, naar de mythe wil, in één nacht. Het is daarna gespeeld in o.a. het Russisch, Spaans, Italiaans, Frans en Engels, maar een nieuwe enscenering in Nederland liet op zich wachten. Toneelgroep Oostpool gaat er nu met Suzan Boogaerdt en Marcus Azzini  haar tanden in zetten. Liefhebber valt buiten de gewone agenda van het gezelschap en is daardoor slechts zes keer als bijzondere presentatie te zien. Zie het als een uitzonderlijke liefhebberij.

tekst | Gerardjan Rijnders | regie Marcus Azzini | met Suzan Boogaerdt

Hoe nu mens te zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  1. Volg het repetitieproces van onze nieuwe producties, ontvang als eerste uitnodigingen voor openbare repetities, kijk mee met de inspiratiebronnen van onze makers en nog veel meer. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
  2. Vul een geldig e-mailadres in