Jens van Deale's Burning Bridges - Nachthexen II

Jens van Daele

| 17 en 18 april 2019

NachtHexen II: La Parisienne

Ieder jaar zijn enkele gezelschappen bij ons te gast in Huis Oostpool. In april 2019 is dat choreograaf Jens van Daele met de voorstelling Nachthexen II: La Parisienne

Een Parisienne en haar gevolg, geven zich bloot in aangrijpend dansconcert gebaseerd op een emotioneel, oprecht dagboekverslag van de aanslagen in Parijs in de nacht van 13 op 14 november 2015.

NachtHexen II: La Parisienne
La Parisienne is een multidisciplinaire voorstelling, gebaseerd op een persoonlijk verslag van de Parijse Cécile Lassonde. Het is het vervolg op het succesvolle eerste deel Jeanne. Cécile is speler bij Jens van Daele | Burning Bridges en bevond zich in haar thuisstad tijdens deze nacht van terreur. Samen met twee muzikanten en vijf dansers, schetst zij haar beleving.

Van Daele heeft haar die nacht gevraagd om de straten van Parijs op te trekken en de sfeer van de stad en haar bevolking te proeven. Gevoelens van wanhoop, angst, ongeloof, walging en razernij vermengen zich met moed, trots, strijdbaarheid en tristesse, wanneer ze zich moedig op de Parijse straten begeeft. Deze voorstelling is niet bedoeld als politieke of religieuze stellingname. Het gaat over de gevoelens die de terreurdaden ontlokten en over wat deze gruwelijkheden met een mens doen. Ook is het een eerbetoon aan alle slachtoffers, overal ter wereld. La Parisienne is ‘the window to the world’.

“Sterke vrouwen in straffe tijden” is het motto van de NachtHexenreeks, waarvan nu deel twee in aantocht is. De creaties zijn gebaseerd op het angstaanjagend succesvolle, Russische nachtbommenregiment ‘Taman’ uit de Tweede Wereldoorlog die – van piloten tot technici – uit louter vrouwen bestond. Als het aan Van Daele ligt, zullen er nog vele uitingen onder deze paraplu volgen. Idealiter haken ook andere kunstenaars en artiesten aan bij deze golf, waarin er een directe ode wordt uitgebracht aan de kracht van de vrouw!

Op Zaterdag 13 oktober gaat NachtHexen II: La Parissienne in première. Dit zal zijn op een bijzondere locatie, tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Op 14 oktober zal er op dezelfde locatie een presentatie zijn van een voorstudie van NachtHexen III: MOI, door studenten van de Toneelacademie Maastricht. Tijdens het theaterseizoen 2018/2019 speelt het gezelschap in 44 theaters in Nederland en België. Check voor de volledige speellijst www.jensvandaele.com

Jens van Daele | Burning Bridges

Krachtige dans, emotioneel theater op zinderende live muziek, dat is wat je kunt verwachten van een productie van Jens van Daele | Burning Bridges. Het wisselende, internationale collectief is twaalf jaar succesvol in binnen- en buitenland. “Ik zie mijn werk als krachtig, ongepolijst en poëtisch. Mijn startpunt is nooit abstract. Voor zomaar een mooi ballet moet je niet bij mij zijn. Ik werk steeds vanuit een emotie, een verhaal of een thema dat me boeit. Vanuit mijn onderbuik ga ik aan de slag met mijn instincten, intuïtie, associaties… om die tenslotte te abstraheren naar een dans en theatertaal die technisch veeleisend en krachtig is en waarin het multidisciplinaire karakter het voortouw neemt. Dans, teksttheater, live muziek & beeldende kunst die binnen het collectief Jens van Daele | Burning Bridges elkaar de hand reiken.”

Foto's NachtHexen | vormgeving Richard van Kruysdijk

Hoe nu mens te zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  1. Volg het repetitieproces van onze nieuwe producties, ontvang als eerste uitnodigingen voor openbare repetities, kijk mee met de inspiratiebronnen van onze makers en nog veel meer. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
  2. Vul een geldig e-mailadres in