Baby Crazy -Toneelgroep Oostpool - © foto Sanne Peper

Proeftuin Jeugdtheater en -dans

Samen met zes andere podiumkunstorganisaties in landsdeel Oost bundelt Oostpool haar krachten in de Proeftuin Jeugdtheater en -dans. Dit doen we samen met Introdans, Theater Sonnevanck, Kwatta, De Nieuwe Oost en de schouwburgen van Arnhem en Nijmegen.

 

Aanleiding voor de Proeftuin is de groeiende behoefte aan meer diversiteit in het aanbod van jeugdtheater en -dans en aan connectie tussen de nieuwe generatie makers en de bestaande infrastructuur. Verbreding en vernieuwing van de jeugdpodiumkunsten zijn noodzakelijk om ook in de toekomst relevant te zijn voor kinderen en jongeren: om aansluiting te blijven houden met nieuwe doelgroepen én nieuwe invloeden.

Uniek productienetwerk

Met de Proeftuin Jeugdtheater en -dans bieden wij post-emerging en midcareer makers, choreografen en schrijvers een plek om theater en dans te maken voor een jong publiek van 4 tot 18 jaar. Zij krijgen de kans om zich te verbreden en te ontwikkelen door aanbod te creëren in jeugdtheater en -dans.

De zeven partijen werken in netwerkverband samen en begeleiden en faciliteren de makers in de Proeftuin. Daardoor is een nieuw, uniek productienetwerk ontstaan voor makers, schrijvers en choreografen, die werk creëren voor kinderen en jongeren.

Succesvolle residenties

Sinds 2020 werken de partijen intensief samen en hebben twee residenties plaatsgevonden. Tijdens de eerste residentie maakte hiphop-choreograaf Ruben Chi (onder andere te zien in Oostpool Stream) met klassieke dansers van Introdans een project voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Lees hier het artikel in de Gelderlander of bekijk dit filmpje over de residentie van Ruben Chi.

De tweede residentie vond plaats bij Theater Sonnevanck. Daar werkte theatermaker Mart van Berckel aan een muziektheaterproject voor jongeren vanaf 14 jaar. Beide residenties zijn erg succesvol verlopen, waardoor zowel Ruben Chi als Mart van Berckel nieuwe producties gaan maken bij Toneelgroep Oostpool/Theater Sonnevanck en Introdans.

Residentie Mart van Berckel

Mart van Berckel, tijdens het maakproces: “Toen ik 14 was, was de film ‘Into The Wild’ mijn lievelings. In die film herkende ik zoveel van mezelf: het puberale en romantische verlangen naar avontuur en weglopen, het onbegrepen voelen door je omgeving, je losmaken van verwachtingen en de drang om zélf vorm te geven aan je leven. Nu, 12 jaar later, neem ik die thematiek opnieuw onder de loep voor diezelfde doelgroep: jongeren van 14+.

Samen met schrijver Lisanne van Aert en componist Tijn Wybenga onderzochten we wat voor vluchtgedrag er leeft bij deze nieuwe generatie. Na veel gesprekken met de doelgroep, bezoeken aan scholen en een periode van schrijven en repeteren, presenteerden we op 1 juli 2021 een eerste lezing van ons materiaal, uitgevoerd door Denzel Goudmijn en Mats Voshol. Hopelijk wordt dat een filmische en avontuurlijke taalcompositie, begeleid en gestuwd door drums, die de jongeren liefdevol meesleurt in een verhaal waar zij zich in herkennen.”

Michiel Nannen (Toneelgroep Oostpool):

“De samenwerking tussen de BIS-partners in Oost-Nederland is sinds de Proeftuin en de Generator enorm geïntensiveerd. Dat dit ten goede komt aan zowel artistieke als zakelijke talenten is ook voor Oostpool van groot belang. Met het professionaliseren van zowel het cultureel ondernemerschap als de artistieke ontwikkeling, combineren we echt beide kanten van ons veld. Het is ons samen gelukt om dit in no-time van de grond én werkend te krijgen. Daarom hoop ik van harte dat beide trajecten kunnen doorlopen tot er meer bekend is over de verdere transitie jeugdpodiumkunsten binnen de Provincie.”

Terug