Artistieke team Oostpool 2021-2024

Daria Bukvić, Charli Chung, Jan Hulst en Kasper Tarenskeen dragen gezamenlijk interim artistieke leiding Toneelgroep Oostpool

De makers die zich voor de kunstenplanperiode 2021-2024 aan Oostpool hebben verbonden, treden vervroegd aan om de artistieke koers verder vorm te geven nu artistiek directeur Marcus Azzini zijn functie tot nader order heeft neergelegd. Daria Bukvić, Charli Chung, Jan Hulst en Kasper Tarenskeen werden eerder dit jaar aangekondigd als makers voor de komende periode bij het gezelschap. Zij voelen allen de noodzaak te borgen dat ook de komende tijd maatschappelijk urgente producties gemaakt kunnen worden. In overleg met de Raad van Toezicht heeft zakelijk directeur Michiel Nannen Bukvić gevraagd de komende periode het interim artistiek leiderschap op zich te nemen. Bukvić heeft aangegeven de interim-periode te willen vormgeven in nauwe samenwerking met het gehele artistiek team, bestaande uit de vier makers en dramaturgen Madelon Kooijman en Fanne Boland.

De Raad voor Cultuur adviseerde onlangs het rijksgesubsidieerde gezelschap uit Arnhem ook voor de komende kunstenplanperiode op te nemen in de BIS-structuur. Met name de sterke koers waarin maatschappelijk urgent theater met eigenheid, gemeenschappelijkheid, nieuwe verhalen en de mens van nu centraal staan, mocht rekenen op positieve woorden. ‘Het feit dat onze nieuwe makers nu deze stap naar voren zetten, gevoegd bij het positieve advies van de Raad van Cultuur, geeft ons ontzettend veel vertrouwen in de toekomst van Oostpool. Ondanks dat we ons als gezelschap door het verdiepende onderzoek naar en het gesprek over grensoverschrijdend gedrag in een uitdagende tijd bevinden, voelen we onverminderd de noodzaak om de actualiteit te vertalen naar onze producties en de artistieke koers vast te houden.’ aldus Michiel Nannen.

Nieuws over toekomstige producties

De afgelopen twee weken heeft het artistiek team zich over een aantal onderwerpen gebogen. Zo is er niet getwijfeld aan de noodzaak om Laura H. – naar het gelijknamige boek van Thomas Rueb – vanaf oktober naar de theaters in Nederland te brengen. Oostpool is dan ook blij te kunnen melden dat Nina Spijkers de regie van deze belangrijke productie voor haar rekening neemt. Spijkers maakte het afgelopen jaar indruk met eigentijdse producties als Het Temmen van de Feeks (Toneelschuur Producties) en Dangerous Liaisons (Bos Theaterproducties). Laura H. is vanaf oktober te zien in heel Nederland.

De voorstelling Skylight – in coproductie met Het Nationale Theater – gaat medio september in première. De spannende bewerking van het beroemde stuk van David Hare is de laatste productie die regisseur Jeroen De Man maakt bij Oostpool. Hij stapt in 2021 volledig over naar Het Nationale Theater.

Zowel Laura H. als Skylight touren dit najaar volgens de richtlijnen opgesteld door het RIVM en de overheid. Concreet betekent dit dat Oostpool met beide producties – vooral in Oost-Nederland – minder speelsteden aandoet en langer op één plek te zien zal zijn.

Ook bevestigen Oostpool en Wende hun in het kunstenplan beschreven samenwerking en blijft het gezelschap als coproducent verbonden aan haar nieuwe voorstelling De Wildernis die op 1 mei 2021 in première gaat.

Gezien de thematiek van de voorstelling, is besloten de productie Geschiedenis van Geweld (gepland in januari 2021) op dit moment niet naar de theaters te brengen. De gevoeligheid van de inhoud tegen het licht van de huidige situatie bij Oostpool maakt het te complex voor eenieder die betrokken is. Op dit moment wordt gekeken naar een vervangende productie voor die periode.

 

Beelden: Mark Kohn, Daniel Cohen & Serena Raffa

Overig nieuws

Meer nieuws

Sluiten