Massagraf voor vampiers gevonden in Nieuwstraat Arnhem

Massagraf voor vampiers gevonden in Nieuwstraat Arnhem

Bij het uitgraven van de Sint Jansbeek hebben archeologen een massagraf gevonden met tientallen skeletten van vampiers. 

De lijken werden met een steen in hun mond gevonden. Volgens de archeologen was de steen bedoeld om te voorkomen dat zij zich te goed zouden doen aan andere lijken. Toneelgroep Oostpool, dat is gevestigd aan de Nieuwstraat reageert geschokt op het nieuws: “Wij spelen op het moment zelf een voorstelling over vampiers in Huis Oostpool maar hadden dit niet zien aankomen.” Wel heeft het gezelschap in het verleden vaker aangegeven last te hebben van een vleermuizenplaag rondom het pand. Onderzocht wordt nu of de graven wellicht verband houden met de plaag.

Sint Jansbeek en de graven
De graafwerkzaamheden vinden plaats in verband met de aanleg van de Sint Jansbeek aan de rand van het centrum van Arnhem. De beek, die in de 19e eeuw deels ondergronds is gebracht, zal bovengronds vanuit de Beekstraat via de Broerenstraat en de Nieuwstraat in de Rijn gaan stromen. Voorbijgangers kijken hun ogen uit. Eerder werden er al graven gevonden bij de Eusebiuskerk in het centrum van de stad dat veel bezoekers trok die nieuwsgierig waren. Deze nieuwe vondst brengt meer los bij de geïnteresseerden: “Vampiers, daar heb ik eigenlijk nooit in geloofd. Maar na dit te hebben gezien begin ik toch te twijfelen” zegt een voorbijganger terwijl hij aan het hek staat toe te kijken hoe de skeletten secuur worden blootgelegd met een borstel.

Tussen 1300 en 1700 toen de pest in heel Europa huishield had men weinig kennis van de wijze waarop lijken ontbinden. Soms openden ze een massagraf en zagen ze dat er bloed uit de mond van doden kwam en dat het haar was gegroeid. De lijken waren vaak ook opgeblazen door het gas. Hierdoor dacht men dat deze onsterfelijken andere lijken aten en zo nooit echt overleden. Men dacht dat het begraven met een steen in de mond een oplossing zou zijn voor dit probleem.
(Bron: NU.nl)

Foto: de Gelderlander

Hoe nu mens te zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  1. Volg het repetitieproces van onze nieuwe producties, ontvang als eerste uitnodigingen voor openbare repetities, kijk mee met de inspiratiebronnen van onze makers en nog veel meer. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
  2. Vul een geldig e-mailadres in