Ook als je niet van vampiers houdt

Ook als je niet van vampiers houdt

Oostpool gelooft in theater als middel voor onvoorziene ‘ontmoetingen’ met andere mensen, tijden en denkbeelden. In onze jongste voorstelling Kinderen van Judas ontmoeten we een groep vampiervrienden.

Zij onderzoeken hoe het is om mens te zijn. Het levert een reeks hilarische scenes op, die niet alleen aanzetten tot reflectie op de menselijke soort maar tegelijkertijd de onbegrensde verbeeldingskracht van de mens toont. Interessant voor iedereen die van theater houdt.

Vincent van der Valk: Doordat je je gaat verplaatsen in een vampier – en het perspectief van een vampier aanneemt – sta je jezelf ook toe om buiten de arena van de mensen te treden en die te observeren. Op welke manieren begrijpen vampiers mensen misschien niet zo goed? We zoeken eigenlijk naar een nieuwe taal over mensen.
Jeroen De Man: Als we een toneelstuk zouden maken met louter mensen dan zouden we ons bedienen van hun werkelijkheid en hun taal. Vampiers leven in een heel andere wereld. Wat is dan die wereld? Hoe zien zij die wereld? Misschien is voor hun alles veel intenser, veel zintuiglijker, veel droomachtiger. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar in het merendeel van de vampierfilms zijn mensen de hoofdpersonen die vampiers moeten verslaan. De vampier is dan de slechterik en meestal behoorlijk stereotype. Wij doen het andersom. In onze voorstelling zitten allemaal stereotype mensen: de Thuisbezorgd bezorger, de jogger, de boze buurvrouw, de Grindr-gebruiker. De vampier krijgt alle aandacht. Dus, we gaan het wel over mensen en menselijkheid hebben, maar via de buitenbocht van de vampiers.

Lees hier meer over de voorstelling >>

 

Hoe nu mens te zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  1. Volg het repetitieproces van onze nieuwe producties, ontvang als eerste uitnodigingen voor openbare repetities, kijk mee met de inspiratiebronnen van onze makers en nog veel meer. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
  2. Vul een geldig e-mailadres in