Princess (14+) wint Gouden Krekel

Princess (14+) wint Gouden Krekel

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondag 16 september 2018 heeft de voorstelling Princess de Gouden Krekel gewonnen voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie van het afgelopen theaterseizoen.

De 14+ jongerenproductie, een coproductie van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck, werd gespeeld in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer en was voornamelijk te zien op scholen in Oost-Nederland.

In Princess, geregisseerd door Flora Verbrugge, artistiek directeur van Theater Sonnevanck, draait het om de vraag: Is een vrouw evenveel waard als een man? De jury schreef over de voorstelling: “Kan een regisseur alles van je vragen? Ook dat je naakt acteert? Waar stel je paal en perk? Nadja in de voorstelling Princess trekt de grens en weigert. Dan maar geen voorstelling. Princess ontvouwt zich vervolgens als een voorstelling óver een voorstelling. De in allerijl opgeroepen regisseur, de technicus en de actrice nemen in verschillende scenario’s de rol van de vrouw op zich, waarbij ze tegen hun eigen morele grenzen aanlopen. In de trailer zitten we er bovenop, worden we rechtstreeks aangesproken en ontkomen we niet aan het bepalen van ons eigen standpunt. Princess brengt een zeer actueel thema zo heel dichtbij.”

Theater waar jongeren niet onderuit kunnen
Flora Verbrugge was trots en dankbaar tijdens het in ontvangst nemen van de prijs. Ze prijst de succesvolle samenwerking met Toneelgroep Oostpool: “Wat een plezier om met jullie theater te maken waar jongeren niet onderuit kunnen.”

Succes trailervoorstellingen
Sinds 2013 maakt Toneelgroep Oostpool, in coproductie met Theater Sonnevanck uit Enschede, ieder jaar twee trailervoorstellingen voor de middelbare scholen voor jongeren vanaf 12 en 14 jaar. De voorstellingen worden gespeeld in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer die langs scholen en festivals reist. Sinds de start van de samenwerking zijn Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck voor de voorstellingen Hard Candy, GTA5, Pretpark en It’s my mouth I can say what I want to gewaardeerd met een Zilveren Krekel. In 2016 werd de voorstelling Bromance, in regie van Timothy de Gilde, bekroond met de Gouden Krekel. Met Princess sleept de succesvolle samenwerking een tweede Gouden Krekel in de wacht.

Nieuwe voorstelling KIDS
Vanaf 24 september reist de nieuwe voorstelling KIDS van Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck door Oost-Nederland. De voorstelling is daarnaast op 8, 9 en 10 oktober te zien in Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam en eenmalig op 9 november tijdens het Oostpool Weekend in het Chassé Theater in Breda.

Hoe nu mens te zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  1. Volg het repetitieproces van onze nieuwe producties, ontvang als eerste uitnodigingen voor openbare repetities, kijk mee met de inspiratiebronnen van onze makers en nog veel meer. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
  2. Vul een geldig e-mailadres in