Toneelgroep Oostpool zoekt kinderen voor voorstelling De Rattenvanger

Toneelgroep Oostpool zoekt kinderen voor voorstelling De Rattenvanger

Ben jij die jongen of dat meisje tussen 9 en 12 jaar dat droomt over toneelspelen op het podium in een grote zaal? Ben je gek op theater, speel je toneel en ben je goed met taal? Heb je altijd als eens mee willen doen in een professionele voorstelling? Dan is dit je kans!

Toneelgroep Oostpool zoekt kinderen voor de nieuwe grote zaalproductie De Rattenvanger die vanaf februari 2020 langs de theaters reist. 

Van 11 februari tot eind maart 2020 tourt De Rattenvanger onder regie van Sarah Moeremans langs de grote zalen in Nederland. De voorstelling is deel 3 in de theaterreeks What’s in a Fairytale?!, waarin oeroude sprookjes met hedendaagse ogen worden bekeken en dragen het label ‘anti-sprookjes voor volwassenen’. In De Rattenvanger staat het onderwerp pedagogiek centraal. Of eigenlijk de opvoeding van andermans kinderen. Naast de Rattenvanger, hebben de vaders en De Partij voor de Kinderen een prominente rol. Voor die laatste vertegenwoordiging zijn wij op zoek naar kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar met theaterervaring en die goed zijn met tekst.

Over de kinderen & praktische informatie

 • We zoeken 10 kinderen in de leeftijd 9 t/m 12 jaar.
 • Theaterervaring is een pré, ervaring met teksten leren een must.
 • Per voorstelling doen er 5 kinderen mee. Deze staan altijd samen op het toneel.
 • Tourneeperiode: 11 februari tot eind maart 2020.
 • Kinderen spelen over het algemeen 1 of 2 voorstellingen per week.
 • De repetities vinden plaats op zaterdagen in juni, eind november en december 2019 en januari 2020 in Arnhem. De repetities worden afgesloten met een montageweek.
 • Er wordt nooit meer dan 3 keer gerepeteerd of gespeeld per week.
 • De Rattenvanger wordt geen kinderproductie, maar een anti-sprookje voor volwassenen.
 • Bij alle repetities en voorstellingen is een kinderbegeleider aanwezig. De kinderbegeleider heeft geen andere taken dan het begeleiden van de kinderen.
 • Toneelgroep Oostpool is volledig op de hoogte van de wet- en regelgeving omtrent kinderen in voorstellingen en handelt daarnaar. Meer informatie daarover lees je hier.

 Vergoeding diners en reizen

Er is geen vergoeding beschikbaar. Wel worden eventuele reiskosten vergoed. Bij de avondrepetities wordt voor een goede warme maaltijd gezorgd. We gaan ervan uit dat vervoer van en naar de voorstellingen en repetities in Arnhem verzorgd wordt door de ouders/verzorgers. Vervoer van en naar voorstellingen in andere plaatsen worden door Toneelgroep Oostpool geregeld.

Audities

Op 30 en 31 maart, 6 en 7 april vinden de audities plaats. Je wordt voor één van die dagen uitgenodigd. Aan de hand van een van tevoren ingestudeerde, korte tekst wordt tijdens een groepsauditie gekeken welke kinderen in aanmerking komen voor een rol in de voorstelling. Meer info over de auditie ontvang je na inschrijving.

Aanmelden of meer informatie

Aanmelden voor de audities is helaas niet meer mogelijk. Voor vragen over de audities, de productie of praktische zaken, neem je contact op met Marti Arts via marti@toneelgroepoostpool.nl.

Met dank aan  School voor podiumkunsten De Vloer en Kunstbedrijf Arnhem, Kindertheater Kleine Kees Huisen, De Lindenberg Nijmegen en theaterschool Rabarber Den Haag.


De Rattenvanger

Maatschappijsatire over andermans kinderen

In het drieluik What’s in a fairytale?! worden oude verhalen uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet met een hernieuwde urgentie. Na Robin Hood (2018) en Bambi (2019) is het in 2020 tijd voor De Rattenvanger. Een ouderwets sprookje? Integendeel. De Rattenvanger krijgt een radicale remake met een emotioneel, explosief thema: de opvoeding van onze kinderen. Of eigenlijk, die van een ander.

Hoe zat het ook alweer?

Hoe ging het ook alweer: de rattenvanger lokt alle ratten uit de stad en als hij vervolgens zijn beloofde geld niet krijgt, fluit hij alle kinderen weg, de ouders radeloos achterlatend. De moraal van het verhaal? Afspraak is afspraak? Bij twijfel, kies voor wraak?

Regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht lezen een satire over de rol van kinderen in onze maatschappij. De rattenvanger heeft een grootscheepse kinder-bevrijdingsactie op touw gezet. In deze voorstelling ben je getuige van de verdediging van drie perspectieven op dit verhaal: die van de vreemde rattenvanger, die van de boze vaders, én die van de eigenwijze kinderen. Eindelijk een moment om die overschatte mormels van kinderen te wreken en schaamteloos ruimte te geven aan het kind in jezelf.

What’s in a fairytale?!

Schrijver Joachim Robbrecht en regisseur Sarah Moeremans vragen zich af What’s in a fairytale?! en komen erachter dat de moraal van het verhaal vaak zo ouderwets is dat die bij het vuilnis kan. Sarah en Joachim redden in hun drieluik de moraal van de verbrandingsoven en doen aan upcycling. Achterhaalde sprookjes en legendes krijgen een tweede leven met een grotere maatschappelijke waarde. “Wij zien bruikbare grondstoffen waar anderen schroot zien en doen aan duurzame moraalverwerking voor zolang het duurt.”, aldus Sarah.

Full body treatment

In deze voorstelling bijten de achterblijvende vaders van zich af: ‘Blijf met je poten van m’n kind af!, horen we de rattenvanger ‘Jullie verpesten je kinderen!’ en komen ook de kinderen zelf aan het woord ‘We don’t need your education!’. Een pijnlijk herkenbaar verhaal over kinderen die geleerd hebben dat zíj het middelpunt van de wereld zijn, over een bizarre kinder-kidnap en de vraag of kinderen soms niet beter af zijn zonder opvoedmethodes.

Maatschappijsatire in zijn meest zuivere vorm. Kom lekker een avondje filosoferen tot je de slappe lach krijgt. De Rattenvanger is een full body treatment: een sixpack-workout en fronsrimpel-massage in één.

 Scenefoto Robin Hood Sanne Peper 8

Foto’s: Robin Hood door Sanne Peper

Hoe nu mens te zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
 1. Volg het repetitieproces van onze nieuwe producties, ontvang als eerste uitnodigingen voor openbare repetities, kijk mee met de inspiratiebronnen van onze makers en nog veel meer. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
 2. Vul een geldig e-mailadres in