Toneelgroep Oostpool

Onze makers

Oostpool is een huis van makers. Met verschillende talentvolle makers vormt Oostpool een team dat op verschillende manieren en vanuit verschillende generaties bezig is met de mens van nu. Juist vanuit een gemeenschappelijke inhoudelijke fascinatie, brengen zij divers en verschillend aanbod. Allen beschikken over zeer eigen en diverse kwaliteiten.

Daria Bukvić

Regisseur & artistiek directeur | Daria Bukvić (Tuzla, Bosnië en Herzegovina, ’89) stelt maatschappelijk engagement als voorwaarde voor haar werk. Via humor en schoonheid confronteert ze haar publiek met hete hangijzers als racisme, migratie, emancipatie en fake news. Zodat het publiek de zaal geactiveerd verlaat, doordrongen van hun menselijkheid en verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we leven. Bukvić’ voorstellingen zijn talig, radicale bewerkingen of nieuwe teksten, muzikaal en in het hier en nu. Ze staat bekend om succesvolle publiekstrekkers als Othello, Melk & Dadels en Nobody Home. Naast artistiek directeur bij Oostpool is ze ook regisseur van de speelfilm Meskina en schrijft ze columns en poëzie.

Daria Bukvić - Toneelgroep Oostpool - foto Linda Stulic (naamsvermelding verplicht)

foto Linda Stulic

Charli Chung

Regisseur | Het werk van de jonge regisseur Charli Chung (Den Haag, 1995) is direct, vurig, fris en brutaal. Chung beschikt over een creatieve dadendrang en haalt inspiratie uit alles wat hij tegenkomt. Zijn film-, boek-, en theaterbewerkingen leiden tot nieuw en eigen werk. Met een onstilbaar geloof in de kracht van theater zoekt hij met zijn werk naar manieren om mensen te inspireren tot het verkennen van verschillende vormen van leven en liefhebben. Bij Oostpool maakte Chung onder andere de voorstelling Liefdesziek (2020) en de paradehit Alles wat liefde is (2019).

Char Li Chung - Toneelgroep Oostpool - foto Linda Stulic (naamsvermelding verplicht)

foto Linda Stulic

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen

Regisseurs | Jan Hulst (Amsterdam, 1987) en Kasper Tarenskeen (Amsterdam, 1988) vormen een eigenzinnig schrijf- en regieduo. Hun werk kenmerkt zich door een absurditeit en een eigen taal die het beste omschreven kan worden als modern, ironisch en poëtisch. Hulst & Tarenskeen creëren met hun personages twijfelende individuen die zich proberen te verhouden tot een wereld die sterk tegenstrijdig is. In de hopeloze zoektocht naar waarheid vindt het duo menselijkheid die zij met humor weten te vangen. Gevuld met politieke thema’s als geweld, neokolonialisme en individualisering is hun werk brutaal, eigentijds en ongerijmd. In co-productie met Frascati Producties maakten ze onder andere La Pretenza en ASSAD. Hulst & Tarenskeen groeien bij Oostpool door in het regisseren van zelfgeschreven werk; portretten van de jonge mens van nu.

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen -Oostpool - foto Linda Stulic (naamsvermelding verplicht)

foto Linda Stulic

Fanne Boland

Huisdramaturg | Fanne Boland (1984) studeerde in 2008 af aan de duale Master Dramaturgie aan de UvA. Ze werkte vervolgens zeven jaar als coördinator van datzelfde masterprogramma, een functie waarin zij beleid maakte, lesgaf en wetenschappelijk onderzoek deed. Daarnaast werkte zij als de dramaturg van Sadettin Kirmiziyuz, Paul Knieriem, Joachim Robbrecht en Merel de Groot. In 2012-2014 was zij ook adviseur voor de Raad voor Cultuur en in 2016-2019 redactielid van TM. Sinds 2015 is ze huisdramaturg van Toneelgroep Oostpool en werkt regelmatig als dramaturgiedocent aan de acteursopleiding van ArtEZ.

Fanne Boland - Toneelgroep Oostpool - foto Linda Stulic (naamsvermelding verplicht)

foto Linda Stulic

Madelon Kooijman

Huisdramaturg | Madelon Kooijman (Rotterdam 1993) studeerde in 2017 af aan de UvA met een duale Master Dramaturgie. Sindsdien werkte ze aan diverse voorstellingen met jonge theatermakers, droeg ze bij aan de ontwikkeling van een inhoudelijke programmering voor het ITS Festival in Amsterdam en werkt ze als vaste dramaturg van regisseur Charli Chung. In Opera werkte ze als dramaturg aan verschillende voorstellingen bij Holland Opera en werkt ze als dramaturg en researcher voor componist en regisseur Michel van der Aa. Bij Toneelgroep Oostpool werkte ze als voorstellingsdramaturg onder meer met de regisseurs Marcus Azzini, Sarah Moeremans, Jeroen De Man en Nina Spijkers. Sinds 2020 is ze als lid van het artistiek team vast verbonden aan het gezelschap.

Madelon Kooijman - Oostpool - foto Linda Stulic (naamsvermelding verplicht)

foto Linda Stulic

Gastregisseurs

Nina Spijkers

Nina Spijkers (1988) is afgestudeerd aan de Regieopleiding in Amsterdam. Momenteel is ze als maker aangesloten bij de Toneelschuur in Haarlem. Zij maakte onder andere Don Carlos, en is daarmee genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016. Ook ontving zij een BNG nominatie voor Ivanov wat ze bij de Toneelschuur heeft gemaakt. In 2019 kwam haar film regie debuut Wat je vindt mag je houden in het kader van de Centraal uit. Ze was verantwoordelijk voor de regie van de nieuwe voorstelling van Hadewych Minis Minis Plus, die zowel op de Parade als in het land te zien was. Afgelopen seizoen maakte zij ook Dangerous Liaisons bij Bos theaterproducties en het Temmen van de Feeks bij Toneelschuur Producties. In 2020 regisseerde Spijkers bij Oostpool de voorstelling Laura H.

Nina Spijkers ©Ruud Pos

foto Ruud Pos

Timothy de Gilde

Timothy de Gilde (1982) werkt sinds 2009 als regisseur voor Toneelgroep Oostpool. Met zijn jeugdtheatervoorstellingen oogst hij veel successen: een Zilveren Krekel (belangrijkste jeugdtheaterprijs) voor GTA5Bromance en Pretpark en een Gouden Krekel voor Bromance (beste jeugdtheaterproductie). Hij is gastregisseur voor o.a. De Toneelmakerij (Amsterdam), Theater Sonnevanck (Enschede) en DOX (Utrecht). In mei 2020 maakte hij de unieke – door Corona gedwongen – online voorstelling DECAMERONE 2020 met de derdejaars klas van ArtEZ Toneelschool in Arnhem. In maart 2020 maakte Timothy de trailervoorstelling GOD?; een tournee die vlak na de première door Corona werd geannuleerd. In het voorjaar van 2021 zal GOD? opnieuw te zien zijn op scholen in Oost-Nederland.

Timothy de Gilde. Foto: Anne Harbers

foto Anne Harbers

Sluiten