What's in a fairytale?! De Rattenvanger | Toneelgroep Oostpool | Krista van der Niet

Oostpool maakt met ‘De Rattenvanger’ vlijmscherpe voorstelling over opvoeding anno nu

Op zaterdag 8 februari gaat in Stadstheater Arnhem de nieuwste voorstelling van Sarah Moeremans in première: De Rattenvanger. Samen met schrijver Joachim Robbrecht wordt het klassieke sprookje herschreven naar een maatschappelijk zeer actuele voorstelling over opvoeding en de rol van kinderen in onze huidige tijd. De Rattenvanger belooft een spannende voorstelling te worden over generatieconflicten, opgelegde denkbeelden en botsende overtuigingen. Moeten we kinderen strenger opvoeden of is de beste opvoeding, geen opvoeding. Theo d’Or winnares Sylvia Poorta kruipt in de rol van de eigenzinnig rattenvanger. Daarnaast zijn er rollen weggelegd voor bekende gezichten als Gilles Biesheuvel en Louis van der Waal.

De Rattenvanger is van 1 februari t/m 25 maart te zien de Nederland en België. De voorstelling gaat op zaterdag 8 februari in première. 

Het klassieke sprookje De Rattenvanger van Hamelen gaf regisseur Sarah Moeremans inspiratie om eens kritisch te kijken naar de opvoeding van kinderen. Hoe ver mag je gaan in het delen van opvoedkundige adviezen over (andermans) kinderen? In welke mate kunnen en mogen we bijvoorbeeld leraren verantwoordelijk stellen voor het opvoeden van kinderen? En wanneer leerden kinderen dat zij het episch centrum zijn van deze wereld? Of is de spanning tussen de verschillende generaties iets van iedere tijd? En wat vinden de kinderen van nu eigenlijk zelf? Want zij zijn immers de toekomst. In de nieuwe voorstelling De Rattenvanger worden de verschillende invalshoeken belicht én is er ruimte voor een gezonde dosis zelfreflectie.

Debat tussen standpunten

Het publiek is getuige van een stevig debat tussen de Rattenvanger, die alle kinderen de stad uit lokte met onbedoelde of goedbedoelde adviezen, en de radeloos achtergebleven vaders. Naast de cast met bekende gezichten uit Moereman’s eerdere producties, is er een rol weggelegd voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar.

Klassieke sprookjes in een maatschappelijk actueel jasje

In de theaterreeks What’s in a fairytale?! is De Rattenvanger, na Robin Hood (2018) en Bambi (2019) het derde en laatste deel uit de reeks voorstellingen, waarin regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht klassieke sprookjes een tweede leven geven met maatschappelijke waarde. De combinatie van actualiteit en gevoel voor satire leveren puntige en geestige voorstellingen op. Het publiek hoeft de eerste twee delen van de theaterreeks niet gezien te hebben om De Rattenvanger op waarde te kunnen schatten.

Overig nieuws

Meer nieuws

Sluiten