Wende - MENS

Regie | 10.2.18 t/m 23.4.19

Wende gaat weer op tour met een nieuwe voorstelling: MENS. 
Op zoek naar het gevaar en het wonder van een mens te zijn.

“Ik ben een vrouw, ik woon en leef in de stad, hier zoek ik mijn geluk en mijn kansen. Zie hoe ik bang en laf ben, en soms moedig. Hoe ik faal en soms overwin.”

Hoe ben je mens? Te midden van allemaal mensen? Een vraag die we ons als gezelschap maar al te vaak stellen. Met onze voorstellingen laten we je ervaren dat gevoelens tegenstrijdig kunnen zijn en gedachtes kunnen veranderen. Dat we samenleven met andere mensen, die zich net als wij elke dag opnieuw verhouden tot de onbevattelijkheid van ons bestaan. De makers van Toneelgroep Oostpool hebben elk een eigen vorm en inhoudelijk perspectief, maar delen in hun werk onvoorwaardelijk deze vraag. Hoe nu mens te zijn? 

De nieuwe tour van Wende Snijders vertrekt vanuit dezelfde gedachte en is voor ons een bijzondere samenwerking: de regie van MENS is namelijk in handen van onze artistiek directeur Marcus Azzini.

Wende ontwikkelde zich de afgelopen jaren als een van de meest veelzijdige en spraakmakende artiesten en performers van Nederland. Of het nu pop, elektro, klassiek of hedendaagse muziek is, of zelfs een film, ze slaagt er steeds weer in haar publiek diep te raken. Rode draad bij alles wat ze doet; Wende wil verhalen vertellen, met een eigen stem en kracht, dwars door alle genres heen.

Ze benaderde gerenommeerde schrijvers als Dimitri Verhulst, Arnon Grunberg en Typhoon om samen met haar nieuwe verhalen en songs te schrijven over wat het is om mens te zijn in onze tijd. Een tijd waarin we meer dan ooit teruggeworpen lijken op onszelf, onze angsten en de vraag hoe we ons moeten verhouden tot wat er om ons heen gebeurt.

Wende gaat met deze schrijvers op zoek naar de schoonheid, de lelijkheid, het gevaar en het wonder van mens te zijn en zingt over haar eigen angst, eenzaamheid, zoektocht, liefde, land en stad. Het resultaat is een intieme, verrassende en confronterende reis door een leven vol van miniatuurvertellingen.

Zo keert Wende met deze voorstelling op een moderne manier terug naar haar wortels, naar het chanson, een liedvorm die als geen ander de traditie kent de kern van het menszijn te willen raken.

Regisseur Marcus Azzini (artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool) tekent voor de regie en het design van de voorstelling is in handen van de internationaal vermaarde ontwerpster Chloe Lamford uit Londen (op dit moment ook verbonden aan Toneelgroep Amsterdam met regisseur Katie Mitchell).

"Vrij me voorbij de angst
dat jij me zal verlaten.
Liegen duurt het langst:
jij zal me niet verlaten!

Vrij me vrij van zorgen
vrij me vrij van mij.
Geloof in mij tot morgen
en vrij dan weer met mij."
(Dimitri Verhulst)

De MENS van Wende speelt in 35 theaters en popzalen. Klik hier voor de speellijst >

Dit project is mede tot stand gekomen dankzij de ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten en het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunsten). Muziektheater Transparant is coproducent van deze tour.

Fotografie: Romy Treebusch for PUPMAG.

Hoe nu mens te zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  1. Volg het repetitieproces van onze nieuwe producties, ontvang als eerste uitnodigingen voor openbare repetities, kijk mee met de inspiratiebronnen van onze makers en nog veel meer. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
  2. Vul een geldig e-mailadres in