Theater Na de Brug | Krassen op de huid

Naomi van der Linden en Esther Scheldwacht

| 15.9.17

Theater Na de Brug

Op vrijdag 15 september vind voor het eerst Theater Na de Brug plaats: een verdiepend programma met aansprekende theatervoorstellingen die verschillende aspecten van oorlog en vrede belichten na de officiële herdenking en de Bridge to Liberation Experience. In Theater a/d Rijn, Huis Oostpool, De Waalse Kerk en het Stadstheater worden korte, intieme voorstellingen gespeeld die inhaken op de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem. Zij bieden in de vorm van korte, kleinschalige theatervoorstellingen een programma aan dat allerlei aspecten van oorlog en vrede belicht tijdens Theater Na de Brug.

Krassen op de huid in Huis Oostpool
Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen jaar stelden zij die vraag aan Naomi van der Linden en Esther Scheldwacht. 

Naomi en Esther voelden daar aanvankelijk niet veel voor. De Tweede Wereldoorlog kwam hen voor als een wel heel groot onderwerp waar ze niet mee uit de voeten konden. Tot hun aandacht viel op het boek van Mieke Kirkels Kinderen van zwarte bevrijders. In dit boek worden de persoonlijke verhalen opgetekend over kinderen die tijdens de bevrijding werden verwekt door zwarte Amerikaanse soldaten bij Limburgse meisjes. Dat het hierbij gaat om een onderbelichte geschiedenis en kleur is wat hen onmiddellijk aanspreekt: dat zijn immers thema’s die in hun eigen leven, of ze dat nou willen of niet, een grote rol spelen. Ze beginnen een intense correspondentie, bevragen elkaar en spiegelen zich ondertussen aan een van de verhalen uit het boek. De geschiedenissen raken met elkaar verweven, een persoonlijke reis die raakt aan alle continenten.

Na het succes van de voorstelling op 4 mei bij Theater Na de Dam spelen Naomi en Esther Krassen op de huid speciaal voor Theater Na de Brug eenmalig in Huis Oostpool op 17 september om 22:30.

spel & tekst | Naomi van der Linden en Esther Scheldwacht | dramaturgie, productie & publiciteit | Theater Na de Dam

Te zien in de andere theaters:

De Nieuwe Oost, Theater a/d Rijn: Voorbij het Strijklicht
Theatrale lezing van een nieuwe toneeltekst van Rebekka de Wit waarin zij een nieuw perspectief biedt op herdenken afgezet tegen teksten uit de Auschwitzprocessen.
 
Muziektheater De Plaats, De Waalse Kerk: Schuilstorm
Een theatervoorstelling door tien Arnhemse jongeren over het verlangen naar een plek om te schuilen in tijden van gevaar. De voorstelling kwam tot stand op basis van getuigenissen van Arnhemmers over hun belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
Collectief by BY, Stadstheater Arnhem: Kom terug en bevrijd
Bart Merks en Yuliya Globa vormen samen het Arnhemse kunstcollectief by BY. In opdracht van Musis & Stadstheater Arnhem maken zij een multidisciplinaire performance over de impact van oorlog op de mens. 

Hoe nu mens te zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  1. Volg het repetitieproces van onze nieuwe producties, ontvang als eerste uitnodigingen voor openbare repetities, kijk mee met de inspiratiebronnen van onze makers en nog veel meer. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
  2. Vul een geldig e-mailadres in