Toneelgroep Oostpool

Steunbetuiging aan instellingen die getroffen worden door de cultuurbezuinigingen

Tijdens het Jonge Harten Festival betuigen Toneelgroep Oostpool, De Oosterpoort Groningen en publiek steun aan de instellingen die getroffen worden door de cultuurbezuinigingen.

Marcus Azzini (artistiek directeur & regisseur Toneelgroep Oostpool): “Jonge generaties zouden niet steeds het pleidooi moeten hoeven houden waarom kunst relevant is. Wat is het voor signaal om in een samenleving telkens de kunst in zijn/haar relevantie in twijfel te trekken? Ik ben dertig jaar geleden naar Europa gekomen, en ben dankbaar te leven in een land waar veel ontzettend goed gaat in vergelijking met waar ik vandaan kom. Maar het is voor mij ook onbegrijpelijk dat juist op een plek waar we het zo goed hebben, er nog altijd zo weinig steun is voor kunst en cultuur. Terwijl rechtse wereldleiders in diverse werelddelen om ons heen het ene defect na het andere slaan, zouden wij juist moeten zien hoe noodzakelijk de meerstemmigheid is die nieuwe generaties brengen. Kunst biedt de mogelijkheid om te verbinden, om vragen te stellen, te confronteren, te voelen, te denken, en ons dingen over onszelf te leren op een unieke en noodzakelijke manier. Het FPK vervult binnen het huidige subsidiestelsel een essentiële rol. De BIS-gezelschappen en de FPK-gezelschappen zijn complementair aan elkaar. De een bestaat niet zonder de ander. Ook ik heb in mijn pad als regisseur veel te danken aan het FPK. Ik vind het onbegrijpelijk dat er met de aangekondigde bezuinigingen gesneden wordt in ontwikkeling, experiment en groei.

Het begrip ‘kunst’ kan abstract voelen, maar de mensen die het maken, dragen en de wereld in brengen, zijn mensen. Echte mensen, met echte banen.

We moeten van ons laten horen. We moeten ons verenigen. Kunst verbindt. En het opzoeken van die verbinding is ook nu van essentieel belang. Dus gebruik je pen, stem, E-mail, Twitter, Facebook of Instagram account. Laten we van ons laten horen. Want binnenkort is het misschien te laat.”

Overig nieuws

Meer nieuws

Sluiten