Bromance (14+) – JONG

Bromance (14+) – JONG

Timothy de Gilde | 2016 / 2018 / online aanbod

** Winnaar Gouden Krekel voor Meest Indrukwekkende Jeugdtheaterproductie van 2016 **

Een feelgood die ook nog eens ergens over gaat

Trailervoorstelling 14+

Bromance is een tragikomedie over een ontluikende jongensliefde. Het veilige dorpsleven van Tim en Bo wordt op z’n kop gezet als stadsjongen Jonas arriveert. Wat gebeurt er als gevoelens van vriendschap, jaloezie en liefde zich vermengen?

De 14+ trailervoorstelling van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck toont het broze proces van de ontluikende liefde. Het herinnert ons eraan dat wij de angst om ‘anders’ te zijn allemaal kennen. De voorstelling laat zien hoe moeilijk het voor jongeren is zich kwetsbaar op te stellen in een samenleving met onbuigzame codes.

Meer lezen over de voorstelling

Nog steeds is homoseksualiteit niet volledig geaccepteerd in de samenleving. Geweld tegen homo’s is toegenomen, sporters en politici komen slechts zelden uit de kast en in Rusland leidt homoseksualiteit vaak tot politieke spanningen. Een eerste liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is daardoor extra complex. Niet alleen de intimiteit tussen de prille geliefden, maar ook sociale verwachtingen staan op het spel. Twijfels over je geaardheid voeden de angst om buitengesloten te worden.

Timothy de Gilde zoekt in zijn theater vaak de grenzen op. Samen met schrijver Joachim Robbrecht zoekt hij het dit keer niet in het gewelddadige (GTA5, King Oeboe) maar waagt hij zich aan de intimiteit. Met drie talentvolle jonge acteurs: Willem Voogd, Daniel Cornelissen en Marius Mensink maakt hij een oprechte, maar niet minder geestige en uitdagende voorstelling over misschien wel het meest beschreven en spannendste onderwerp denkbaar: beginnende liefde. Timothy de Gilde en Joachim Robbrecht wonnen met GTA5 (2015) een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie van het seizoen 2014/2015.

Online voorstelling i.p.v. rondreizende theatertruck

Deze voorstelling hebben wij gemaakt in coproductie met Theater Sonnevanck en speelde in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer. De vrachtwagen met trailer rijdt naar middelbare scholen en parkeert op het schoolplein. Er passen maximaal 60 bezoekers in één trailer en de voorstelling duurt ongeveer een lesuur.

Omdat individueel theaterbezoek op dit moment niet mogelijk is met de Corona-maatregelen hebben wij een online aanbod. Zo kunnen de leerlingen toch aan hun CKV opdrachten voldoen.

Wil jij je leerlingen deze online voorstelling aanbieden? Neem contact op met coördinator jongeren  Marti Arts.

Awards

Prijswinnende familievoorstelling

Winnaar Gouden Krekel
Bromance
heeft in 2016 de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie in ontvangst mogen nemen. Uit het VSCD Jeugdtheaterjuryrapport: “Tekstschrijver Joachim Robbrecht, regisseur Timothy de Gilde, vormgeefster Janne Sterke en componist Bart Rijnink blijken weer een gouden kwartet: taalgebruik, regie, vormgeving en soundscape zijn strak, snel, efficiënt, raak en to the point. Opvallend is de klassiek-theatrale structuur van Bromance: een ongrijpbare indringer ontregelt bestaande sociale structuren en verdwijnt even plots als hij opduikt; zijn komst werkt splijtend alsook helend. In Bromance krijgt deze vertrouwde vorm een verrassend pittige uitwerking: de heftige driehoeksverhouding vol bravoure kruipt stiekem onder je huid, om daar venijnig te jeuken als ook zacht te strelen.”

Winnaar Toneelschrijfprijs
Tijdens het “Kaas & Kappes” jeugdtheaterfestival in februari 2017 nam schrijver Joachim Robbrecht de 19e Nederlands-Duitse Jeugd- en Jongerentoneelschrijfprijs in ontvangst. Uit maar liefst 102 aanmeldingen uit 5 landen kwam Bromance van Robbrecht samen met Robinson – meine Insel gehört mir van tekstschrijver Raoul Biltgen als winnaar uit de bus.

Uit het juryrapport: ‘Door snelle, korte en rake dialogen met veel herhalingen op te voeren, lukt het schrijver Joachim Robbrecht de dynamische wereld van drie jonge mannen Tim, Bo en Jonas op de vierkante meter te (her-)scheppen’.

Credits

tekst Joachim Robbrecht | regie Timothy de Gilde | spel Daniel Cornelissen (2016), Marius Mensink (2016), Willem Voogd (2016 en 2018) Leendert de Ridder (2018) en Josha Stradowski (2018) | vormgeving Janne Sterke | componist Bart Rijnink | dramaturgie Flora Verbrugge | lichtontwerp Wiel Coopmans | campagnebeeld Krista van der Niet | in samenwerking met Theater Sonnevanck

 

 

Educatie

De voorstelling is alleen online te zien. Download hier je CKV verslag!

Wil je ook nog andere voorstellingen van Toneelgroep Oostpool zien?
Klik dan hier voor een voorstelling bij jou in buurt!

Scènefoto's

Recensies

In de media

Sluiten