De Wittgensteins

Kaarten

De Wittgensteins

11.06.2020 t/m 20.06.2020

Toneelgroep Oostpool in coproductie met Nieuw Amsterdams Peil, Het Nationaal Theater en het Holland Festival 


Grootschalige muziektheatervoorstelling over een exorbitant rijke familie en het hedendaagse Europa 

Met De Wittgensteins regisseert Jeroen De Man zijn eerste zelfgeschreven tekst voor de grote zaal. In het stuk combineert hij zijn twee grote liefdes; het vooroorlogs Europa en het theater. Met livemuziek van Nieuw Amsterdams Peil en glansrollen voor onder andere Carly Wijs, Vincent van der Valk en Theo d’Or winnares Hannah Hoekstra.

 In De Wittgensteins maakt een fictief theatergezelschap een voorstelling over de exorbitante en excentrieke familie Wittgenstein; één van de rijkste families van vooroorlogs Wenen. Ze repeteren, discussiëren, musiceren en worstelen met de betekenis van geschiedenis en kunst in deze verwarrende tijden, terwijl de tijd maar door raast. Op weg naar een uitgestelde première. Op weg naar het onvermijdelijke eindpunt. 

NEDERLANDS GESPROKEN | ENGELSE BOVENTITELING
SPOKEN IN DUTCH | ENGLISH SURTITLES

Meer over de voorstelling

De Wittgensteins. De spoken van Europa hebben honger

Toneelgroep Oostpool, Nieuw Amsterdams Peil en Het Nationale Theater zetten hun tanden in de opzienbarende familie Wittgenstein. Voor regisseur Jeroen De Man zijn de Wittgensteins allegorische figuren die staan voor filosofie, muziek, beeldende kunst, industrie, architectuur, biseksualiteit en waanzin. In een groots opgezette muziektheatervoorstelling groeien de Wittgensteins uit tot iconen. Hun levens echoën de grote West-Europese geschiedenis van de twintigste eeuw én de actuele kwesties die daaruit voortkomen: het woekerkapitalisme, de kloof tussen arm en rijk, oorlog en vluchtelingenstromen, nationalisme en individualisering.

Familiebiografie die leest als een spannende roman

De familie Wittgenstein behoorde tot de Europese elite van de vroege twintigste eeuw. Componisten Brahms en Mahler waren huisgasten, kunstenaars als Klimt en Rilke konden op financiële steun rekenen. Met miljarden op de bank, kunstschatten aan de muur en goudstaven in de kluis konden de acht kinderen van staalmagnaat Karl Wittgenstein (1847-1913) zich zonder enige rem ontplooien. Paul, die zijn rechterarm had verloren in de Eerste Wereldoorlog, liet stukken componeren voor de linkerhand door Strauss en Ravel. Hij vierde als eenarmige pianist successen in de Wiener Musikverein en Carnegie Hall. Jongste zoon Ludwig zocht in Cambridge de grenzen van de taal op en gaf daarmee de filosofie een nieuw beginpunt. Zus Gretl trouwde het zwarte schaap van de Guggenheim-familie, reisde de wereld over en bevond zich in de hoogste diplomatieke kringen. Maar tegenover deze voorspoed stonden inktzwarte trauma’s. Twee wereldoorlogen sloegen de eens zo succesvolle familie in scherven uiteen. Drie broers pleegden zelfmoord. En vrijwel het volledige kapitaal van deze joodse familie belandde in handen van de Nazi’s om zo te ontkomen aan de gaskamers. De familiebiografie van de Wittgensteins leest als een spannende roman: de perfecte ingrediënten voor een theatervoorstelling.

Credits

tekst en regie Jeroen De Man | spel Carly Wijs, Vincent van der Valk, Gillis Biesheuvel, Hannah Hoekstra, Thomas HöppenerYela de Koning, Reinout Scholten van Aschat en Stefan de Walle | musici Heleen Hulst, Gerard Bouwhuis, Merel Junge en Lars Wouters van den Oudenweijer dramaturgie Remco van Rijn regieassistent Emilie Pos | decorontwerp Sarah Nixon kostuumontwerp Saar Scheerlings en Sarah Nixon kap- & grimeontwerp Pilo Pilkes | lichtontwerp Prem Scholte Albers | muziek Nieuw Amsterdams Peil | beeld Henri Verhoef | coproductie Toneelgroep Oostpool, Het Nationale Theater, Nieuw Amsterdams Peil en Holland Festival 

Speellijst

Meer speeldata

Sluiten