DECAMERONE | 2020

DECAMERONE | 2020

Toneelgroep Oostpool i.s.m. ArtEZ Toneelschool Arnhem

Ieder jaar maakt Toneelgroep Oostpool een voorstelling met de derdejaarsklas van ArtEZ Toneelschool in Arnhem. Voor het publiek is dit hét moment om kennis te maken met een toekomstige generatie acteurs. Voor de jonge talenten is het de kans om zich te laten zien en samen te werken met een professionele regisseur en productieteam. Dit jaar staat de elfde editie op het programma. En die is anders.

Geïsoleerd en toch verbonden

Het is 2020 en het Coronavirus heeft de wereld in zijn greep, Huis Oostpool sloot haar deuren. 7 studenten en regisseur Timothy De Gilde ontmoetten elkaar voor het eerst op maandag 16 maart. Allen vanuit hun eigen huis, in contact binnen een online omgeving. Geïsoleerd en toch verbonden, stuitten ze op Il Decameron van de Italiaanse dichter Giovanni Boccaccio. Een verzameling van honderd verhalen, verteld door tien jonge mensen die zich, op de vlucht voor de pest in Florence, hebben teruggetrokken in een geïsoleerd verblijf.

Decamerone

Florence, 1348. De stad is getroffen door een pestepidemie, die genadeloos om zich heen grijpt. Zeven jonge vrouwen en drie jongemannen ontvluchten Florence en trekken zich terug op het Toscaanse platteland. Om het leven door te laten gaan vertellen ze elkaar elke dag verhalen, die variëren van dramatisch tot komisch. Allemaal zijn ze een lofzang op het menselijk vernuft en op het rake woord, dat levens kan redden: de tien vertellers overleven de Zwarte Dood.

Wat willen we elkaar nu vertellen?

Geïnspireerd door de vertellingen uit Boccaccio’s Il Decameron gaan zeven ArtEZ studenten, in een tijd waarin het gevaar en onzekerheid ons leven beheerst, en iedereen ter bescherming op zoveel mogelijk afstand leeft van zijn dierbaren, collega’s en het sociale leven, met elkaar in gesprek. Want wanneer we elkaar spreken, wat zeggen we elkaar dan? Wat willen we horen? Wat is de kracht van vertelling? En wat voor verhalen willen wij nu delen? Onder leiding van Timothy de Gilde wordt gezocht naar antwoorden op deze vragen. Met als resultaat een spannende verzameling van nieuwe en oude verhalen. Van mensen. Over mensen. Over het leven.

Toneelgroep Oostpool & ArtEZ Toneelschool hebben in gezamenlijkheid besloten de voorbereidingen voor deze productie te starten in deze tijd van onzekerheid.

De vraag (gezien de situatie) is hoe wij deze Decamerone gaan presenteren. We dromen van samen op de vloer en publiek in de zaal. We realiseren ons dat we het niet in de hand hebben. We geloven in de kracht van de verbeelding. En voelen de noodzaak dit nu te maken. 

Credits

regie Timothy de Gilde | spel Risé Benschop, Mees Hilhorst, Derron Lurvink, Remy Meeuwsen, Esther Ymkje van Steenis, Emma VermeulenenKeanu Visscher  

Een verhaal per dag

Niet alleen wij zijn met de DECAMERONE bezig. Op 19 maart j.l. vertelde Ivo van Hove (Internationaal Theater Amsterdam) bij De Wereld Draait Door over het boek en hoe het verhaal in deze tijd weer meer dan actueel is. Een groep mensen vlucht naar een geïsoleerde plek, op de vlucht voor een dodelijke ziekte en vertellen elkaar iedere dag verhalen over het leven.
Hoe snel initiatieven ontstaan blijkt als Ivo op 21 maart j.l. samen met minister Van Engelshoven bij VPRO Mondo aan tafel zit. Samen kondigen ze daar de start van DECAMERONE aan. Iedere dag een kort verhaal, vertelt door acteurs van ITA’s ensemble. Maar ook andere gezelschappen meldden zich én onze samenwerking met ArtEZ krijgt een mooie plek in de reeks. Onze minister trapte de vertellingen af door de inleiding van het boek voor te lezen.
Alle verhalen (waaronder die van Emma op 8 april) zie je hier terug. 

Foto's

Sluiten