Geschiedenis van Geweld

Geschiedenis van Geweld

Marcus Azzini | 05.01.2021 t/m 20.03.2021

Naar de Franstalige autobiografische roman van Édouard Louis

Het kwetsbare en maatschappijkritische Geschiedenis van Geweld baseert zich op de autobiografische roman van Édouard Louis. De jonge Franse schrijver reconstrueert een traumatische nacht aan de hand van in elkaar schuivende versies van de gebeurtenis. Een diversiteit aan stemmen vertelt een aangrijpend verhaal dat zowel een persoonlijke als indringende sociale analyse is van volwassen worden, verlangen, migratie, geweld en racisme. Met prachtrollen voor o.a. Florian Myjer en Vanja Rukavina.

Meer over de voorstelling

Reconstructie van een traumatische nacht

De jonge Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen waar hij gewoonlijk niet mee in contact zou komen. Ze praten, belanden in een steeds interessanter gesprek, beginnen te flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het gevoel van ontheemd zijn, waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Maar wanneer Édouard ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool. Reda bedreigt Édouard, slaat hem in elkaar en verkracht hem. Niet wetend hoe hij om moet gaan met de traumatische gebeurtenis vlucht Édouard naar zijn zus Clara in het provinciale noorden van Frankrijk en vertrouwt haar zijn verhaal toe. De reacties op het dramatische incident door de mensen om hem heen, de politie en de medische staf die hem behandelen, leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep in onze maatschappij geworteld hebben.

Schrijfsensatie Édouard Louis

Na zijn succesvolle, beklemmende en autobiografische roman Weg met Eddy Bellequeule (2014) brak de jonge Franse socioloog en auteur Édouard Louis wereldwijd door als autobiografische romanschrijver. Met zijn 27 jaar wordt hij beschouwd als de grootste Franse literaire sensatie van het moment. Na zijn eerste roman volgden Geschiedenis van Geweld (2016) en Ze hebben mijn vader vermoord (2018). Zijn jeugd werd getekend door armoede, racisme en alcoholisme, wat er naar eigen zeggen voor gezorgd heeft dat de homoseksuele Louis in zijn schrijven gestuwd wordt door een groot politiek engagement. In 2014 won hij de Pierre Guénin Prijs tegen homofobie en voor gelijke rechten.

Credits

regie Marcus Azzini | tekst Édouard Louis | bewerking Nick Bruckman | spel Florian Myjer, Vanja Rukavina, e.a. | dramaturgie Madelon Kooijman | scenografie Studio Dennis Vanderbroeck | beeld Henri Verhoef

Sluiten