Laura H.

Kaarten

Laura H.

Marcus Azzini | 14.04.2020 t/m 25.04.2020

Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb

De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? En hoe wist ze eruit te ontsnappen? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt laat het hem niet meer los. Meer dan anderen verbindt hij zich met het verhaal van Laura. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat deze jonge vrouw bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Thomas sprak meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk verhaal. Van zijn bestseller Laura H. zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Meer over de voorstelling

Een verhaal dat verteld moet worden

Regisseur Marcus Azzini las het boek in één adem uit en nam onmiddellijk contact op met Rueb om te praten over een voorstelling. Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Toneelgroep Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Verhalen die gedeeld móeten worden. Marcus Azzini:

“Het verhaal van Laura H is zo’n verhaal. Een verhaal van een meisje uit Zoetermeer dat zomaar jouw buurmeisje, nichtje of klasgenootje kan zijn. Een jonge vrouw die op zoek is naar iets. Naar zingeving, naar vorm, naar identiteit. Je merkt al snel hoe haar zoektocht in een veel grotere context komt te staan. Het boek Laura H doet in eerste instantie zijn werk als boek. Je wilt het ongelooflijke verhaal in één keer uitlezen. Tegelijkertijd is het spannend dat het boek een zeer actueel thema als culturele identiteit aansnijdt. Of eigenlijk culturele identiteit in combinatie met religie en religie gerelateerd aan een oorlog die gevoerd wordt in naam van een god.”

De voorstelling zal niet enkel gaan over Laura en haar man, door wie zij is mishandeld en misbruikt. Het verhaal gaat bovendien over een Nederlandse jongen, een journalist, die het verhaal van Laura hoorde en achter de waarheid aanging. Een avonturier die met een bijzondere combinatie van intelligentie en naïviteit vol vertrouwen en commitment samen met Laura haar verhaal is aangegaan.

“Voor mij gaat het stuk over hen. Over Laura en Thomas. Over hoe hij zich wist te verbinden met haar. En over hoe hij ervoor zorgde dat zíj zich kon verbinden met hem, zodat dit ongelooflijke verhaal verteld kon worden. Want Laura is nog zo jong, zo kwetsbaar en tegelijkertijd zó sterk. Samen zorgen zij ervoor dat dit verhaal verteld wordt. Dat dit soort verhalen niet aan ons voorbijgaan, want daar zijn ze té belangrijk voor.”

Een nieuwe, sterke, op zichzelf staande vrouwenrol

Na het succesvolle People, Places & Things brengt Marcus Azzini opnieuw een voorstelling in het theater met een belangrijke vrouwelijke hoofdrol. Het theaterlandschap kent in verhouding nog steeds te weinig modern repertoire met aanzienlijke vrouwenrollen. Met Laura H. voegt Azzini een nieuwe, sterke, op zichzelf staande vrouwenrol toe aan het Nederlandse repertoire.

Credits

tekst Thomas Rueb | bewerking Anoek Nuyens | regie Marcus Azzini | spel Lowie van Oers en Jade Olieberg | scenografie Studio Dennis Vanderbroeck | kostuumontwerp Mattijs van Bergen

Mee eten bij try-outs

Voorafgaand aan de try-outs in Huis Oostpool (14 t/m 17 april) kan je aanschuiven aan ons soepenbuffet. De maaltijd bestaat o.a. uit goed gevulde maaltijdsoepen, verse broden en diverse dips. We denken uiteraard ook aan de vegetariërs!
Tussen 18:45 en 19:30 uur wordt de maaltijd geserveerd. Aanvang van de voorstelling is 20:15 uur.
Kosten zijn € 25 in combinatie met een toegangskaart voor de voorstelling. Bestel je kaartje als “Mee eten + voorstelling”.

"Dat dit soort verhalen niet aan ons voorbijgaan, want daar zijn ze té belangrijk voor.”

Marcus Azzini
Marcus Azzini | Toneelgroep Oostpool | Bas de Brouwer

Media

Speellijst

Meer speeldata

Sluiten