Laura H.

Kaarten

Laura H.

De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet

Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb | regie Nina Spijkers

de-officiele-juryselectie-2021

‘Meerduidige toneelavond over ongemak en objectiviteit’
| NRC  ★★★★

‘Is ze dader, slachtoffer, leugenaar? Het is ingewikkeld, willen de makers maar zeggen.’
| De Volkskrant ★★★★

‘Met Laura H. laat Oostpool zien dat je zelfs,
of misschien wel juist, over een ‘kalifaatmeisje’ een voorstelling kunt maken.’

| De Groene Amsterdammer


Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Na verloop van tijd lijkt de publieke opinie echter anders te reageren. De verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.


Speelduur: 90 minuten
Kijkwijzer 16+ | In deze voorstelling komen scenes voor met fysiek en seksueel geweld.

Meer over de voorstelling

Verhalen van nu

Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Toneelgroep Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

Geen geromantiseerd verhaal

Laura H. is geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over een grotere context. Over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning. De voorstelling Laura H. toont hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van naïeve keuzes en het zijn van een nationaal terrorismerisico.

Credits

tekst Thomas Rueb | bewerking Anoek Nuyens | regie Nina Spijkers | spel 2023 Tim Olivier Somer, Selin Akkulak | spel 2020-2021, Jade Olieberg / Charlie Chan Dagelet, Tim Olivier Somer / Kevin Schoonderbeek | dramaturgie Madelon Kooijman | regieassistent Emilie Pos | scenografie Studio Dennis Vanderbroeck | kostuumontwerp Daphne de Winkel | kostuums Femke van Neerven | lichtontwerp Jantje Geldof | geluidsontwerp Timo Merkies | techniek Han Verweijen, Pieter de Jonge | marketing en media Daniel Jaspers | productie Aafje Roth en Jeroen Heinen | beeld Henri Verhoef | met speciale dank aan Lowie van Oers, Tofik Dibi en Edward van Tongeren

'Wie is Laura H. en waarom willen we dat zo graag weten?'

Nina Spijkers
Nina Spijkers ©Ruud Pos

Scènefoto's

Recensies

Docu

Voor Omroep Gelderland kreeg documentairemaakster Olga Tops toegang tot de repetitieruimtes van Huis Oostpool tijdens het maakproces van de voorstelling Laura H. Ze volgde regisseur Nina Spijkers, acteurs Jade Olieberg en Tim Olivier Somer, schrijver Thomas Rueb, betrokken experts en alle Oostpolers voor en achter de schermen die van dit bijzondere verhaal een voorstelling maken. Sinds 6 oktober 2020 is de docu ‘Geloof je haar?’ te zien!

Behind the scenes

Dit jaar geen fysieke inleidingen voorafgaand aan de voorstelling, maar verdieping en verrijking wanneer het jou uitkomt! Programmamaker Jasper Hupkens neemt je mee behind the scenes bij Laura H. en praat met collega’s over hun artistieke inbreng.

Zo praat hij met Dennis Vanderbroeck over zijn decorontwerp en heeft hij een goed gesprek met Timo Merkies over hoe hij de muziek bij de voorstelling heeft gemaakt. Met Daphne de Winkel praat Jasper over haar zoektocht naar de kostuums en met Thomas Rueb spreekt hij over hoe het schrijfproces zijn leven beheerste. Met Nina Spijkers heeft Jasper het over haar methodes om het boek op toneel tot leven te brengen.

Er zit geen vaste volgorde in de filmpjes. Je kijkt ze zoals en waar jij wilt. Veel kijkplezier!

In de media

Onderwijs

Bezoek je binnenkort samen met leerlingen de voorstelling Laura H.?  Ter voorbereiding op dat bezoek hebben we materiaal voor je samengesteld, zodat je de voorstelling en de thematiek kunt kaderen, je leerlingen goed kunt voorbereiden en naderhand over de voorstelling kunt praten.

Klik hier voor de speciale onderwijspagina.

Boek & Podcast

Laura H | uitgeverij Dasmag | OostpoolThomas Rueb’s Laura H. ging inmiddels meer dan 20.000 keer over de toonbank. Het ruim 500 pagina’s tellende verhaal werd uitgegeven door Dasmag. De voorstelling Laura H. volgt in grote lijnen het verhaal van Rueb. Wie is Laura? En wat is er waar van haar verhaal? Regisseur Nina Spijkers voegt daar voor de voorstelling nog een extra laag aan toe ‘Waarom willen wij dat eigenlijk zo graag weten?’ Op zoek naar het boek of een digitale versie daarvan? Check de site van Dasmag.

Niet zo’n lezer? Of gewoon alles willen weten over dit intrigerende verhaal? Audiocollectief Schik maakte in samenwerking met uitgeverij Dasmag de succesvolle podcastserie Laura H. Maak in 4 delen kennis o.a. kennis met het verhaal, met journalist Thomas Rueb en met Laura zelf… Je luistert de podcast via je favoriete podcast-app of klik hier!

Speellijst Laura H.

Meer speeldata

Terug