Normale Gewone Mensen – ArtEZ

Normale Gewone Mensen – ArtEZ

Olivier Diepenhorst | 30.5.2017 t/m 03.06.2017

Een bittere komedie over dom-zijn versus moeilijk-doen

Ieder jaar maakt Toneelgroep Oostpool een voorstelling in samenwerking met derdejaars studenten van ArtEZ Toneelschool. Acht studenten speelden het stuk Normale Gewone Mensen van Maxim Gorki onder regie van Olivier Diepenhorst. Een voorstelling over jeugd die geen idee heeft wat het met zichzelf en haar tijd aan moet.

Normale Gewone Mensen

Normale Gewone Mensen is een even bitter als geestig stilleven van de kloof tussen filosofie en gezond verstand, tussen denken en doen, in een wereld die op ontploffen staat. Maar het is ook een stekende weergave van de voorwaardelijke liefde van ouders voor hun volwassen kinderen. Jonge mensen op zoek naar houvast. Ze zoeken ernaar in kunst, wetenschap, werk en drank. Hoe harder ze piekeren hoe dieper ze vastzitten. De ouders houden hun hart vast en hun mond niet dicht. De voorstelling wordt gespeeld door acht jonge acteurs die klaar staan om de hemel te bestormen. Met de botte bijl breken zij een 115 jaar oud stuk open op zoek naar de toekomst.

Meer over de voorstelling

Een gezin in tijden van verandering

Normale Gewone Mensen speelt zich af in het huis van een doodgewoon Russisch gezin. Verschillende kamerhuurders en vrienden waaien aan, het leven moddert voort. In huis denkt vader Wassili – een huisschilder met lokaalpolitieke aspiraties – heer en meester te zijn. Moeder Akoelina, dochter Tanja, zoon Pjotr en pleegzoon Nil leggen zich daar niet allemaal even makkelijk bij neer. De kinderen hebben gestudeerd maar hangen thuis rond, wachtend op de zin van het leven. Alleen Nil gaat naar buiten om te werken en met twee bevriende studenten zijn idealen ten tonele te voeren. Als de liefdes van de kinderen ook nog eens niet in goede aarde vallen, komt alles op scherp te staan. Contrasterend is er de vader-dochter relatie van de ver verwante familieleden Pertsjichin en Polja, de vogelkoopman is trots op zijn leven en dat van zijn dochter. Polja en Nil en kamerhuurster Lena en Pjotr vliegen uit. De anderen blijven rusteloos gevangen in huis, als een vogeltje in een kooitje. Buiten het huis woedt de onrust van een wereld die aan de vooravond staat van revolutie en oorlog, binnen neemt het geweld van eindeloze conversatie steeds verder toe.

De Grote Bittere

De Russische schrijver Alexei Maximovich Peshkov werd geboren op 28 maart 1868 in Nizhny Novgorod. Het vroege overlijden van zijn ouders en zijn zwervende leven dat hierop volgde, verklaren zowel de betekenis van zijn pseudoniem, als zijn algehele wereldbeschouwing. Maxim Gorki, dat zoveel betekent als ‘De Grote Bittere’, was ondanks zijn politiek activistische houding tegenover de tsaristische autoriteiten en zijn bittere houding tegenover het leven, rond 1900 na Tolstoj de beroemdste schrijver van Rusland én erg bekend in het buitenland. Op aandringen van zijn goede vriend Tsjechov verscheen in 1901 Mescane: sceny v dome Bezsemenova van zijn handzwaar gecensureerd en niet veel later grotendeels vergeten. Gorki strooide met zijn werk het bittere vergif van de revolutie rond in het drama van Rusland.

Gastregisseur Olivier Diepenhorst

Olivier Diepenhorst is gastregisseur bij Toneelgroep Oostpool. Hij is een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties in Haarlem. In 2013 studeerde hij af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zijn afstudeer-voorstelling Berenice werd bekroond met de ITS Ton Lutz Award voor meest veelbelovend regietalent. In het najaar van 2015 regisseerde Olivier o.a. Kirsten Mulder en Martijn Nieuwerf (beide ook bekend van Toneelgroep Oostpool) in Smekelingen van Euripides. Deze voorstelling werd genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakers-prijs 2016. Eerder maakt Olivier de voorstellingen Ashes to Ashes en Stilte bij Toneelschuur Producties. Op dit moment toert zijn regie Het leven is droom door Nederland.

Waarom dit stuk?

Diepenhorsts voorstellingen kenmerken zich door een grote waardering voor repertoire-toneelstukken. Het zijn vieringen van de taal. Dit combineert hij met heldere theatrale beelden en een flinke portie spelplezier. Hij graaft graag naar verborgen edelstenen in de theatergeschiedenis. Zo stuitte hij op Kleine Luiden van Maxim Gorki. Het origineel werd geschreven in 1902 en kreeg in de loop van de tijd verschillende titels en werd in verschillende talen bewerkt. Toneelgroep Oostpool voerde het in 2002 op in regie van Rob Ligthert. Diepenhorst koos voor Gorki’s stuk omdat de ogenschijnlijk alledaagse conversaties filosofische overwegingen in zich bergen. Steeds draait het om de vraag: hoe een zinvol leven te leiden? Diepenhorst is geïnspireerd door Gorki’s schets van een jonge generatie. Dat maakt het bij uitstek geschikt om met een club jonge acteursstudenten nieuw leven in te blazen. Samen met hen maakt hij een eigenzinnige bewerking die hij Normale Gewone Mensen doopte.

Nieuwe generatie acteurs

De acteursopleiding van ArtEZ in Arnhem en Toneelgroep Oostpool werken sinds jaren samen. Als onderdeel van hun opleiding maken de derdejaars studenten van de acteursopleiding een voorstelling in Huis Oostpool. Voor hen is het een eerste kennismaking met het spelen van een compleet stuk voor publiek o.l.v. van een regisseur in een professionele omgeving. Voor het publiek is het een eerste ontmoeting met een nieuwe generatie acteurs.

Dat is dus de eerste, officiële titel van het stuk.

Normale Gewone Mensen maakt deel uit van het Fashion + Design Festival Arnhem. FDFA is hét jaarlijks terugkerende stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten. De maand juni wordt weer een bijzondere maand. De stad komt tot bloei met exposities, prikkelende modeshows, indrukwekkende voorstellingen en evenementen.

Credits

tekst Maxim Gorki | regie Olivier Diepenhorst | spel Simon Boer, Merel Pauw, Steven Ivo, Booi Kluiving, Michael Muller, Annebel Overbeeke, Joep Paddenburg en Dalorim Wartes | advies vormgeving Wikke van Houwelingen | kostuumatelier Femke van Neerven | techniek & lichtontwerp Wiel Coopmans | techniek Marijn van Bussel | dramaturgie Fanne Boland | Dramaturgie stagiaire Jasmijn van Wijnen en Matu Mol | bewerking in samenwerkingsverband o.l.v. Olivier Diepenhorst | productie Aafje Roth en Jan Smeets | publiciteit Marlies Spijker

Scènefoto's

Sluiten