OOSTPOOL & LUX presenteren: TOPICS

OOSTPOOL & LUX presenteren: TOPICS

Het begint met kennis

Toneelgroep Oostpool en LUX Nijmegen introduceren TOPICS. Vier gespreksavonden waarin we mechanismes van macht onderzoeken. De eerste editie zal op vrijdag 16 april te zien zijn als onderdeel van Oostpool Stream.

De afgelopen jaren zijn meerdere machtige individuen hun positie kwijtgeraakt als gevolg van hun gedrag en ook grote en bekende instituten liggen regelmatig onder een vergrootglas vanwege een problematische cultuur. Oostpool heeft dit ook zelf ervaren en wil van dit verleden leren. De kennis die we hierbij opdoen en de vragen die opgeroepen worden tijdens dit leerproces willen we delen met de buitenwereld.

Tijdens deze eerste avond bepalen we de kaders voor ons onderzoek: hoe leer je eigenlijk over macht? Hoe praat je erover? Wat het betekent het om macht uit te oefenen en wat betekent het om macht te ondergaan? Macht is vrijwel altijd aanwezig in sociale situaties, ook als we ons daar niet bewust van zijn. Veel mensen menen dat ze macht willen uitoefenen maar hoe zit het eigenlijk met de verantwoordelijkheid die daarbij komt?

Praat mee: je kunt live reageren op TOPICS #1 in Huis Oostpool komende vrijdag. Stuur tijdens de livestream een bericht aan de redactie via het formulier naast de livestream en doe mee aan het gesprek.

Lees verder

Het doel van TOPICS is meer bewust te worden van hoe zoiets complex als macht werkt. Een zoektocht naar kennis met een sterk gemeenschappelijk karakter: hoe kunnen we tot nieuwe inzichten komen en zo iets leren over hoe we als individu en als samenleving op een gezonde manier met machtsverhoudingen om kunnen gaan?

Op de eerste avond stelt de redactie zich voor en onderzoekt de kaders in gesprek met presentator Lema Salah. Tussendoor beantwoorden redactieleden en collegae vragen over wanneer ze machtsmisbruik hebben ervaren, machtsmisbruik zien plaatsvinden en wanneer ze zelf hun macht hebben misbruikt. TOPICS geeft ruimte aan zowel theoretische kennis als aan persoonlijke ervaringen. Onze procesbegeleider Glenn Helberg zal gedurende de avond de focus bewaken en tevens analyseren welke machtsmechanismen er zijn tijdens onze eigen gesprekken. Spoken Word artist Lev Avitan rondt de avond af.

TOPICS: een ‘openbare leerschool’ over macht, bewustwording en voortschrijdend inzicht. Voor iedereen die geïnteresseerd is in machtsmechanismen in brede zin.

De serie TOPICS is een programma van Oostpool in samenwerking met LUX Arthouse. De eerste editie van TOPICS is op vrijdag 16 april om 20:15 live te zien via Oostpool Stream.

Sprekers en gasten

Vaste sprekers

Lema Salah | Gespreksleider
Lema Salah is historicus en diversiteit – en inclusiviteitsexpert. Momenteel is zij als Ph.D.-onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit met een onderzoeksproject naar leiderschap en organisatiecultuur binnen Defensie.

Glenn Helberg | Procesbegeleider
Glenn Helberg is geboren op Curaçao. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in de psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (kinder- en jeugdpsychiatrie). 
‘De mens verhoudt zich altijd tot zichzelf, de ander en de omgeving – en hierbij spelen taal, cultuur en historie een belangrijke rol’. Glenn Helberg heeft zijn spreekkamer inmiddels verlaten en de kennis die hij daar heeft opgedaan neemt hij mee als spreker in het maatschappelijk debat. Velen noemen hem een activist, maar hij noemt zichzelf – uit respect voor de ‘echte’, jonge activisten – liever een educator. Glenn Helberg geeft lezingen, workshops en is geregeld te gast op televisie en radio. In 2013 ontving hij de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 2019 werd de Black Achievement Award oeuvreprijs aan hem toegekend.


foto: Eveline Renaud

TOPIC #1

Lev Avitan
Het werk van Lev Avitan (24) is geëngageerd en expressief; hij vertelt graag verhalen die een kritisch en verdiepend beeld schetsen van de maatschappij. Vanuit filosofische invalshoeken weet hij zijn eigen levenservaringen in poëzie te vangen en bruikbaar te maken voor een breder publiek. Na dit gedeeld te hebben op plaatsen als Lowlands, Down the Rabbit Hole en Paradiso heeft Lev de stap naar het theaterpodium gemaakt waar hij nu bezig is met het schrijven van twee voorstellingen. Hij poogt met zijn kunst wonden te helen.

Michiel Nannen
Michiel Nannen heeft zich gedurende zijn carrière gespecialiseerd in het begeleiden van organisatieverandering en leiderschapsontwikkeling in zowel het bedrijfsleven als de culturele sector. Sinds 2008 doet hij dat vanuit zijn eigen bedrijf Artful Leadership. Michiel heeft zijn werk in het bedrijfsleven altijd gecombineerd met activiteiten in de culturele sector. Zo was hij diverse malen voor langere tijd zakelijk directeur in de dans- en theaterwereld. Hij werkte onder andere bij Jakob Ahlbom Company en ICK Amsterdam. Sinds 1 september 2019 is Michiel zakelijk directeur van Toneelgroep Oostpool.

Toneelgroep Oostpool | Michiel Nannen

Redactie

Ilse Schaminée werkt als programmamaker bij LUX. Daarnaast is zij theatermaker en regisseur en als artistiek leider verbonden aan theatergezelschap Cie. Perelman, een gezelschap dat voorstellingen maakt op het snijvlak van kunst, wetenschap en filosofie.

Fanne Boland (1984) studeerde in 2008 af aan de duale Master Dramaturgie aan de UvA. Ze werkte vervolgens zeven jaar als coördinator van datzelfde masterprogramma, een functie waarin zij beleid maakte, lesgaf en wetenschappelijk onderzoek deed. Daarnaast werkte zij als de dramaturg van Sadettin Kirmiziyuz, Paul Knieriem, Joachim Robbrecht en Merel de Groot. In 2012-2014 was zij ook adviseur voor de Raad voor Cultuur en in 2016-2019 redactielid van TM. Sinds 2015 is ze huisdramaturg van Toneelgroep Oostpool en werkt regelmatig als dramaturgiedocent aan de acteursopleiding van ArtEZ.

Jasper Hupkens is sinds 2019 programmamaker bij Toneelgroep Oostpool en ITS Festival. In 2011 afgestudeerd als dramaturg aan de Universiteit Utrecht en sindsdien ook freelance actief als producent van mime-, bewegings- en muziektheater voor onder anderen Schwalbe, Julian Hetzel en Huba de Graaff.

Michèle Bouwmans is programmamaker bij LUX met focus op strategie en LUX in de breedte (film, podiumkunsten, debat, contextprogrammering). Bij voorkeur in verbinding: met zichzelf, de stad en betekenisvolle partners. Ze geeft hoofd, hart en buik graag handen en voeten. Haar geloof, dat verbeeldingskracht en kunst leiden tot inzicht en nieuwe perspectieven, brandt op heilig vuur.

Sluiten