Te gast in Huis Oostpool

Theater Na de Dam

Theater Na de Dam

Theater a/d Rijn | 04.05.18

Studenten van de ArtEZ Toneelschool lezen op 4 mei een toneeltekst van Arnon Grunberg o.l.v. regisseur Marcus Azzini. Deze tekst wordt speciaal voor de Nationale Dodenherdenking geschreven in opdracht van Theater Na de Dam.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich om 21.00 uur in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Traditiegetrouw lezen de stadsgezelschappen die avond een nieuwe toneeltekst van een Nederlandse toneelauteur.

Dit jaar schrijft Arnon Grunberg in opdracht van Theater Na de Dam de tekst en slaan Toneelgroep Oostpool en De Nieuwe Oost de handen ineen om deze in Theater a/d Rijn ten gehore te brengen. Studenten van ArtEZ zullen de tekst voordragen onder regie van Marcus Azzini.

De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag

Tekst door Arnon Grunberg

Op verzoek van Theater Na de Dam schreef Arnon Grunberg een nieuw toneelstuk dat op 4 mei gelijktijdig door alle grote toneelgezelschappen in het hele land wordt gepresenteerd. De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag is een tragikomedie over een holocaust overlevende in het #metoo tijdperk. Over de macht van het slachtoffer, over schuldgevoel en zelfvernietiging, over het verleden als chantagemiddel.

“Herdenken is net als democratie een theatrale aangelegenheid, vandaar dat ik een stuk schrijf voor Theater Na de Dam” – Arnon Grunberg

Het laten schrijven van een nieuwe toneeltekst vormt sinds een paar jaar een vast onderdeel van Theater Na de Dam. Eerdere auteurs waren Rik van den Bos, Judith Herzberg en Rebekka de Wit. Deelnemende gezelschappen zijn Theater Utrecht, Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Het Zuidelijk Toneel, Tryater, Theater Rotterdam, Theatergroep Suburbia en Toneelschuur Haarlem.

Arnon Grunberg

Grunberg debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen. Andere bekende werken zijn Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003). Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. Met De man zonder ziekte was hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en De Gouden Boekenuil. Grunbergs werk is anno 2017 in zesentwintig talen vertaald. Sinds 2009 schrijft hij dagelijks De Voetnoot in De Volkskrant.

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar geraakt is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen goed behandeld is. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. “Herdenken is net als democratie een theatrale aangelegenheid, vandaar dat ik een stuk schrijf voor Theater Na de Dam”, aldus Arnon Grunberg.

Locatie/tijd

De lezing is om 21:00 uur in Theater a/d Rijn. Tickets kosten €5,- en zijn verkrijgbaar via Theater a/d Rijn

Sluiten