People, Places & Things

Regie | 09.09.19 & 10.09.19

WHAT A THING IT IS TO BE ALIVE

We hebben tegenwoordig alle kansen en toch zijn er steeds meer mensen die vastlopen. Als alles mogelijk is, ben je zelf je grootste vijand. People, Places & Things is een voorstelling over falen en weer opstaan in een wereld waarin de waarde van je leven wordt bepaald door het succes dat je hebt. Over toe moeten geven dat het niet meer gaat en dat je het niet alleen kunt. Over verslaving en herstel. Kwetsbaar, herkenbaar en persoonlijk.

“We moeten inzien dat we het verleden niet kunnen veranderen, maar de toekomst wel.” | Marcus Azzini

Jong, intelligent, knap, succesvol en gebroken
Hannah Hoekstra speelt Emma. Jong, intelligent en knap, maar Emma houdt zich staande op een cocktail van drugs en alcohol. In een afkickkliniek gaat ze het gevecht aan met zichzelf en haar omgeving.

 “Zelfmedicatie is de enige manier om te overleven in een wereld die kapot is.” | Emma

People, Places & Things gaat behalve over de gevolgen van alsmaar meer, harder en intenser willen leven, over je terugvechten in de maatschappij, het aangaan van verbindingen en het leven omarmen zoals het is. Een voorstelling over hoe belangrijk het is een tweede kans te krijgen én te geven, want niemand kan het alleen.

Een ongekend succes
De jonge schrijver Duncan Macmillan is er als geen ander in geslaagd een stuk te maken in de taal die we nu spreken, over de tijd waarin we nu leven. Met daarin een ijzersterke rol voor een jonge vrouw. In Londen was People, Places & Things (2014) al een ongekend succes en trok het internationaal de aandacht. Marcus Azzini haalt de voorstelling naar Nederland en kiest voor een topcast bestaande uit Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra, tweevoudig Theo d’Or winnares Ariane Schluter, Loek Peters, André Dongelmans e.a.

“Thrilling, devastating…Endlessly inventive” | The New York Times

Een leven in herstel
Het afkickprogramma waar Emma aan deelneemt, baseert zich op het Minnesotamodel. Deze ruim zestig jaar geleden in Amerika ontwikkelde methode volgt 12 stappen die oorspronkelijk door de AA (Anonieme Alcoholisten) zijn opgesteld en richt zich volledig op een leven in herstel. De methode is gericht op volledige onthouding en bestaat - naast een intensieve detoxbehandeling - onder andere uit het bijwonen van groepsbijeenkomsten. Niet de 12 stappen zelf, maar de gedachte achterde stappen vormt de basis van het behandelplan. Daarnaast staan de begrippen eerlijkheid, openheid, bereidwilligheid en verbondenheid centraal.

Stap 1, 2 en 3 vragen om de erkenning van het hebben van een verslaving en het aanvaarden van hulp. Stap 4, 5, 6 en 7 betreffen een inventarisatie van gedane schade aan zichzelf en anderen en verlangen bereidheid om oude gedragspatronen die hiervoor de oorzaak waren op te geven. Stap 8 en 9 richten zich op het zoveel mogelijk herstellen van deze gedane schade. Stap 10, 11 en 12 gaan om een levenslange bestendiging van een nieuwe ontwikkelde levensstijl.

Bekijk hier het online programmaboek


Hannah Hoekstra en Ariane Schluter genomineerd voor de Theaterprijzen
Hannah Hoekstra is genomineerd voor de prestigieuze Theo d’Or, de prijs voor de beste actrice in een dragende rol. Ariane Schluter is genomineerd voor de Colombina voor haar rol als therapeut en moeder. Lees hier het jurycommentaar. Ook is Mark Kraan genomineerd voor de Arlecchino in zijn rol als Sam in Cinema.

People Places & Things is geselecteerd voor de Vlaamse Theaterjury
De Vlaamse jury selecteert ieder jaar de meest belangwekkende en toonaangevende theatergebeurtenissen van het afgelopen jaar. En we zijn heel trots dat People, Places & Things van Marcus Azzini in dat lijstje staat. Lees hier meer.

Credits
tekst Duncan MacMillan | vertaling Hannah van Wieringen | regie Marcus Azzini | spel  André Dongelmans, Hannah Hoekstra, Thomas Höppener, Loek Peters, Ariane Schluter, Belinda van der Stoep en Simme Wouters | scenografie Studio Dennis Vanderbroeck | lichtontwerp Jantje Geldof | muziek YAN | kostuumdesign David Laport | kostuumatelier Femke van Neerven | dramaturgie Fanne Boland en Madelon Kooijman | regie-assistent Emilie Pos | techniek Marc Klaver en Elmar Neudam | productie Jeroen Heinen | marketing Andrea Lentink en Rudy Ruijter

Hoe nu mens te zijn?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  1. Volg het repetitieproces van onze nieuwe producties, ontvang als eerste uitnodigingen voor openbare repetities, kijk mee met de inspiratiebronnen van onze makers en nog veel meer. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
  2. Vul een geldig e-mailadres in