Theater Oostpool, het Arnhemse theatergezelschap dat al bestaat sinds 1953

blog 2

Theater Oostpool is een van de vier grote professionele theatergezelschappen van Nederland, waartoe ook het Internationale Theater Amsterdam behoort. Het unieke van dit gezelschap is dat ze geen vaste groep acteurs hebben en met hun toneelstukken het hele land doorreizen. Ze hebben ook een eigen huistheater (Huis Oostpool), waar je zowel de grote als kleine producties kunt meemaken.

Uiteraard begeven ze zich ook graag op festivals, zoals Oerol op het eiland Terschelling en De Parade (een rondreizend theater dat onder andere in Amsterdam plaatsvindt). Niet alleen volwassenen nemen deel aan de toneelstukken van Theater Oostpool, ook jongeren van 12 tot en met 18 jaar zijn te zien. Dit doet de theatergroep in samenwerking met jeugdtheatergezelschap Sonnevanck uit Enschede.

Theater Oostpool maakt stukken die draaien rond gebeurtenissen die in de huidige samenleving spelen, waarbij tal van culturen aan bod komen en inclusiviteit centraal staat. Ze zijn niet alleen bekend om het delen van toneelstukken, maar ook muziektheater en andere genres komen aan bod.

Oorspronkelijk had Theater Oostpool een andere naam en gingen ze door het leven als Toneelgroep Theater. Destijds had de groep wel een vast gezelschap, maar helaas werden in 1987 alle leden ontslagen. Hierna maakte ze een doorstart onder weer een andere naam, namelijk Theater van het Oosten. Onder leiding van Agaath Witteman, die je wellicht kent als politicus bij de Partij van de Arbeid.

Pas in 2000 kreeg de groep de naam Toneelgroep Oostpool en drie jaar later kregen ze een eigen theater, wat nog steeds het huistheater is van deze groep. In 2013 werd de vierde naamsverandering doorgevoerd naar de huidige naam en op het moment van schrijven is de leiding in handen van artistiek directeur Daria Bukvić.

De naamsveranderingen:

  • 1953 Toneelgroep Theater
  • 1987 Theater van het Oosten
  • 2000 Toneelgroep Oostpool
  • 2013 Theater Oostpool

Over het gezelschap

Daria Bukvić is geboren in Bosnië en een paar jaar later vluchtte ze met haar moeder naar Nederland. Na het krijgen van een verblijfsvergunning studeerde het jonge talent aan de toneelacademie in Maastricht. Ze bleef na het behalen van haar diploma aan het werk in het vak, en in 2014 werd een van haar producties, Nobody Home, met heel veel lof ontvangen.

Trailer Nobody Home:

Sinds 2021 is Daria Bukvić lid van Theater Oostpool. Een jaar later ontving ze de Prijs van de Kritiek, een jaarlijkse award voor mensen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan het Nederlandse theater.

Hier kun je theater Oostgroep bezoeken

Het huistheater van Theater Oostpool is gevestigd in de Nieuwstraat van Arnhem, in een monumentaal gebouw uit 1875. Op de binnenplaats waar vroeger de koetsen werden gestald vinden de meeste toneelstukken plaats, voordat ze verder in het land worden getoond. Het theater biedt ook een podium aan voor andere theatergezelschappen.

Er vindt zelden meer dan één voorstelling plaats op een dag, maar iedere maand is er wel wat te beleven, waaronder try-outs en premières. Kaartjes kun je kopen via de website van Oostpool en gaan vanaf 18 tot 21 euro, en studenten ontvangen korting. De meeste voorstellingen beginnen om 20.15.

5 Top Voorstellingen van Theater Oostpool

  1. Lieve Vrienden, Familie, Genodigden:
  2. Daan Heerma van Vos en Jan Hulst hebben dit toneelstuk geschreven dat een drama laat zien van een zoon (gespeeld door Thomas Höppener) die een begrafenistoespraak schrijft over zijn zojuist overleden vader. Andere acteurs zijn Tim Linde, Jolanda van den Berg en Jessie Holtkamp. Dit drama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jan Hulst zelf.

  3. Showmeister:
  4. Jim Bakkum, voor velen een bekende naam uit Idols, speelt samen met Thomas Höppener, Frieda Barnhard en Gonca Karasu in deze komedie die gaat over sterven. Jim Bakkum vertolkt de rol van de bekende voetballer Mario, die zojuist te horen gekregen heeft dat hij niet lang meer zal leven.

  5. Cock:
  6. Char Li Chung, ook bekend van de Bananengeneratie en een vast lid van het gezelschap, heeft dit toneelstuk gedirigeerd dat oorspronkelijk uit Amerika komt. Met als thema liefde en seksualiteit dat wordt vertolkt door de acteurs Daniel Cornelissen, Sander Plukaard, Joy Delima en Peter Blok

  7. One Woman Show:
  8. Hadewych Minis vertolkt de hoofdrol in dit stuk uit handen van regisseur Daria Bukvić. Het vertelt het verhaal van een dolverliefd koppel, waarbij de liefde langzamerhand wegvloeit en eindigt in een verwoestende nachtmerrie.

  9. Geldezels:
  10. Geldezels vertolkt een probleem in de huidige maatschappij, waarin jongeren geld te verdienen met illegale praktijken zoals het witwassen van geld. Dat geldt ook voor Tina, wiens ouders grote geldproblemen hebben en hun dochter dit voor hen gaat oplossen. Onder de regie van Priscilla Vaudelle, die met het dirigeren van dit spel je morele kompas doet wankelen.